Nestlé lanceert Living Income Accelerator programma voor cacaoboeren

27-01-2022 (13:12) - Economisch

CEO Mark Schneider van Nestlé heeft een nieuw plan aangekondigd om de risico's op kinderarbeid in de cacaoproductie aan te pakken. Centraal staat een innovatief programma dat erop gericht is om de inkomensgroei van cacaoboeren te versnellen. Het doel hiervan is om de levensstandaard van cacaoboeren en hun familie te verbeteren en tegelijkertijd regeneratieve landbouw en gendergelijkheid te bevorderen.
 
Huishoudens van cacaoboeren ontvangen rechtstreeks een financiële stimulans voor bepaalde activiteiten, zoals het inschrijven van hun kinderen op school en gebruikmaken van snoeien als landbouwmethode. Het nieuwe 'Living Income' plan draagt ook bij aan Nestlé’s wens om de wereldwijde inkoop van cacao volledige traceerbaar te maken. Nestlé blijft de inspanningen op het gebied van duurzaamheid in de cacaosector uitbreiden en is van plan om tegen 2030 in totaal CHF 1,3 miljard te investeren in het Living Income programma, wat meer dan een verdrievoudiging van de huidige jaarlijkse investering is.
 

Living Income Accelerator programma

Het 'living income accelerator programma' biedt een nieuwe aanpak om boeren en hun gezinnen te helpen bij de overgang naar een duurzamere cacaoteelt. De beloningen die in het vooruitzicht worden gesteld, moedigen boeren aan om te kiezen voor ander gedrag en landbouwpraktijken die erop zijn gericht om zowel sociale als economische veerkracht op te bouwen. Met de nieuwe aanpak van Nestlé worden cacaoboeren en hun families niet alleen beloond voor de kwantiteit en kwaliteit van de cacaobonen die ze produceren, maar ook voor hun positieve bijdrage aan het milieu en de lokale gemeenschap. Deze incentives komen bovenop de premie die door de regeringen van Ivoorkust en Ghana zijn ingevoerd, en die Nestlé betaalt, en de premies die Nestlé biedt voor gecertificeerde cacao. Deze cacao wordt onafhankelijk getoetst op basis van de Rainforest Alliance Sustainable Agriculture Standard.


Geldprikkels

Het programma beloont methoden die bijdragen aan het verhogen van de opbrengst van de gewassen en die helpen om extra inkomstenbronnen te genereren met als doel om de kloof naar een leefbaar inkomen te dichten en kinderen te beschermen. Door hier aan deel te nemen, kunnen gezinnen de eerste twee jaar van het programma tot CHF 500 per jaar extra verdienen. De hoge incentive bij de start van het programma helpt om de implementatie van goede landbouwpraktijken te versnellen, waardoor er snel impact bereikt kan worden. Na de opstartperiode wordt de aanvullende premie verlaagd tot CHF 250, aangezien het programma dan al tastbare resultaten begint op te leveren. Het wordt niet betaald op basis van het verkochte volume cacao en biedt dus ook kleinere boeren de juiste ondersteuning. Anders dan bij andere initiatieven, biedt het programma ook financiële prikkels voor de echtgenote van de boer. Zij is doorgaans verantwoordelijk voor de huishoudelijke uitgaven en de kosten voor de zorg van de kinderen. Door de betalingen te verdelen tussen de boer en zijn partner, wordt de positie van vrouwen versterkt en gendergelijkheid bevorderd. Voorbeelden van activiteiten die Nestlé stimuleert, zijn onder andere:

- Inschrijving op passende scholen voor alle kinderen in het huishouden van 6-16 jaar;
- Implementeren van goede landbouwpraktijken, zoals snoeien, die de opbrengst van de gewassen verhogen;
- Inzetten op agroforestry-activiteiten om de klimaatbestendigheid te vergroten, zoals het planten van schaduwbomen;
- Het genereren van een gediversifieerd inkomen, bijvoorbeeld door andere gewassen te verbouwen, vee te houden zoals kippen, bijenteelt of andere producten zoals cassave te verwerken.
 

Traceerbaar

Betalingen worden gedaan via een veilige mobiele service. Hierdoor is de betaling van de Nestlé-leveranciers naar de beoogde ontvanger volledig traceerbaar. Omdat cashflow gedurende het hele jaar vaak een uitdaging is, worden financiële prikkels uitgekeerd op de momenten dat ze het meest nodig zijn. Gebaseerd op feedback van boeren, zijn dit de periodes dat kinderen weer terug naar school gaan en vóór het regenseizoen. Derden, waaronder International Cocoa Initiative en Rainforest Alliance, zullen samenwerken met Nestlé om de deelnemers aan het programma te monitoren.
 

Alle cacao traceren

Als onderdeel van het programma, gaat Nestlé de wereldwijde inkoop van cacao transformeren, zodat deze volledig traceerbaar is en gescheiden kan blijven - van oorsprong tot fabriek. Hierdoor kan de toeleveringsketen van Nestlé en de bredere industrie getransformeerd worden. Nestlé gaat een reeks producten introduceren met cacao dat afkomstig is uit dit innovatieve programma. Hierdoor kunnen consumenten bewust kiezen voor nog verantwoordere producten die het levensonderhoud van gezinnen vergroten en de bescherming van kinderen ondersteunen. Dit begint in 2023 met een selectie van KitKat-producten.

 


Bureaus

Media

Marketing