
Influencerregels.com lanceert vernieuwd certificaat
Influencerregels.com lanceert een vernieuwde versie van hun certificering. Het zogenoemde Certified by influencerregels.com moet door iedere gecertificeerde influencer worden doorlopen om gecertificeerd te blijven. De nieuwe versie is up-to-date met de laatste wet- en regelgeving en bevat nieuwe praktijkgerichte inzichten.
Foto: website influencerregels.com
Het certificaat is een initiatief van DDMA, SRC en bvA, en is bedoeld om meer transparantie binnen influencermarketing te creëren. De vernieuwde e-learning bevat onder meer geactualiseerde voorbeelden, een uitgebreide checklist voor overeenkomsten en verduidelijkingen over specifieke regelgeving, zoals het correct labelen van samenwerkingen en nieuwe restricties binnen bepaalde sectoren.
Hercertificering is verplicht
De update is niet optioneel. Alle gecertificeerde influencers dienen de vernieuwde e-learning te doorlopen en hun certificaat opnieuw te behalen om in het register te blijven. Alleen op deze manier blijven ze voldoen aan de meest actuele transparantieregels. Zonder hercertificering verdwijnt een influencer automatisch uit het register.
Let op: alleen influencers van wie het certificaat binnenkort verloopt, moeten nu hercertificeren. Zij ontvangen hierover een apart bericht. Het certificaat is één jaar geldig. Als je het certificaat kortgeleden hebt behaald, bijvoorbeeld in januari 2025, dan verloopt het pas een jaar later en ontvang je vanzelf een seintje wanneer het tijd is om te verlengen. Het certificaat blijft daarmee een essentieel instrument om de geloofwaardigheid en professionaliteit binnen influencermarketing te waarborgen.
Steun vanuit de sector
Sinds de introductie in 2024 hebben meer dan 2.000 influencers de e-learning succesvol doorlopen. Bekende namen zoals Joost Bouhof, Dion de Brouwer, Jitse Spierings en Leslie Keijzer behoren tot de eerste lichting die de vernieuwde versie hebben behaald. Vanaf vandaag kan iedere influencer die reclame maakt de nieuwe e-learning doorlopen.
"Naarmate influencers steeds meer impact hebben, is transparantie cruciaal. Een certificaat helpt vertrouwen op te bouwen en verantwoordelijkheid te nemen voor je invloed," aldus Dion de Brouwer (TeVeelGevraagd).
Ook merken, bureaus en platformen zien de waarde van een up-to-date certificering. De partners van het eerste uur zijn er nog steeds bij. Zo sloten Achmea, Cloetta (o.a. Redband, Sportlife & Venco), Essent en Jumbo zich onlangs aan bij het initiatief. Ook L'Oréal, Unilever, Coca-Cola, TUI en Heineken blijven streven naar samenwerking met uitsluitend gecertificeerde influencers. Alle grote platformen hebben eveneens hun steun uitgesproken voor dit initiatief.
"Bij Cloetta zien we dat influencermarketing een steeds grotere rol speelt binnen de totale mediamix. We vinden het daarom essentieel om daarin onze verantwoordelijkheid te nemen. We steunen dit belangrijke initiatief en hopen dat meer bedrijven zich aansluiten, zodat we samen zorgdragen voor een eerlijke en verantwoorde toekomst van influencermarketing," aldus Sander Nuhoff, Marketing Director Middle bij Cloetta.
Volwassen markt
Martijn de Kemp, voorzitter van de DDMA Commissie Influencer en founder van Storyboard Agency, één van de eerste bureaus die zich volledig richtte op influencermarketing: "Wij hebben de snelle groei van het kanaal én de zorgen rondom transparantie van dichtbij meegemaakt. In 2019 startte ik daarom met DDMA de Commissie Influencer Marketing, waaruit deze certificering is voortgekomen. Dankzij de brede steun van adverteerders én influencers zetten we met dit project grote stappen richting een transparante en volwassen markt."
Naast de bovengenoemde partijen hebben ook McDonald’s, Kruidvat, VTech, Nestlé, Albert Heijn, ANWB, Jacobs Douwe Egberts, Vrumona en Bol hun ondersteuning uitgesproken. Een overzicht van alle deelnemende partijen staat op de website.
Transparantie loont
Gecertificeerde influencers worden gemonitord door de Stichting Reclame Code (SRC). Deze monitoring helpt bij het waarborgen van transparantie en biedt waar nodig gericht advies. Uit de nulmeting blijkt dat gecertificeerde influencers na het volgen van de e-learning aantoonbaar beter de regels naleven.
De vernieuwde e-learning is vanaf vandaag beschikbaar voor alle influencers die reclame maken, via influencerregels.com/certified-by. Influencers die hun certificering willen verlengen, kunnen direct starten en een nieuw certificaat behalen om in het register te blijven.
Wat wordt er behandeld in de e-learning?
De e-learning is ontwikkeld in samenwerking met toezichthouders en specialisten uit de branche. Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder andere:
- Het juiste gebruik van reclamevermeldingen en hashtags. Zo zijn #partner en #collab geen geldige vermeldingen meer om een samenwerking mee aan te kondigen.
- Het verbod op het kopen van nepvolgers en neplikes.
- Het verplicht gebruiken van Kijkwijzer-icoontjes bij schadelijke content.
- Regels rondom het gratis krijgen van producten. Ook hier moet duidelijk zijn welk bedrijf achter deze vorm van promotie zit.
- Het verbod op reclame maken voor vapes, dat is altijd verboden. Jonge influencers worden helaas echter regelmatig door fabrikanten benaderd.
- Regels rondom finfluencing. Het is verboden om zomaar advies te geven aan volgers over beleggen en crypto.
- Reclame rondom alcohol en alcoholvrije vervangers; zo wordt uitgelegd hoe deze content weggehouden kan worden bij minderjarigen.