The Good Roll eerste Fair Trade toiletpapiermerk ter wereld

03-10-2023 (11:50) - Marketing

In een tijdperk waarin multinationals domineren laten The Good Roll en de World Fair Trade Organization (WFTO) een moedig geluid horen.

Stel je voor: toiletpapier dat verder gaat dan alleen hygiëne en ook direct het leven van lokale ondernemers en het milieu positief beïnvloedt. Oftewel, het herschrijven van de traditionele waardeketen naar een met voorkeur voor transparantie, eerlijkheid en duidelijkheid. Precies deze systeemverandering staat centraal bij de samenwerking tussen The Good Roll en de World Fair Trade Organization (WFTO). “We zijn blij The Good Roll te kunnen verwelkomen als Guaranteed Fair Trade Enterprise als ze midden 2024 volledig voldoen aan onze Fair Trade Principles. Een frisse wind die hard nodig is in de hedendaagse papiermarkt!”, aldus Leida Rijnhout, Chief Executive Global Office WFTO.

Systeemverandering

De ambitie om het leidende Fair Trade toiletpapier te zijn is slechts een fractie van The Good Roll’s grotere doel. In samenwerking met partners als Fair Trade Africa, B-Corp, Solidaridad en Farmerline droomt The Good Roll van een wereld waar ondernemen gelijk staat aan zorg dragen voor de planeet en haar inwoners. Dankzij een eigen fabriek in Ghana is The Good Roll het eerste wc-papiermerk dat samenwerkt met lokale boeren. Dit zorgt ervoor dat opbrengsten niet wegvloeien naar de grote concerns, maar juist direct bij de boeren terechtkomen. De toegewijde boeren verbouwen bamboe voor The Good Roll en krijgen daarvoor een rechtvaardige beloning. Ze zijn hierdoor niet meer inkomensafhankelijk van één stroom, want 80% van hun land wordt nog steeds gebruikt voor lokale voedselproductie.

“We willen impact op een zo groot mogelijke schaal maken! Naast het direct samenwerken met de lokale boeren, bouwen we van 50% van onze nettowinst ook toiletten in Ghana. We zijn er trots op dat we met zo’n simpel product als wc-papier een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld”, aldus Sander de Klerk, medeoprichter The Good Roll.

De crowd

De Guaranteed Fair Trade Enterprise-status, die gepland staat voor medio 2024, hangt samen met het optimaal kunnen laten draaien en hierdoor volledig in gebruik kunnen nemen van de eigen fabriek in Ghana (Akosombo). Hierdoor hoeft The Good Roll haar bamboe niet meer uit China te halen. Om de eigen fabriek te kunnen laten draaien is 5.5 miljoen euro nodig. Op dit moment is 75% van dit totaalbedrag opgehaald. De laatste 25% van dit bedrag is gereserveerd voor de crowd van The Good Roll, die al sinds het prille begin samen met The Good Roll laat zien dat het beter, leuker en vooral eerlijker kan. 

Eerder dit jaar won The Good Roll de zesde editie van de Coolest Dutch Brands


Bureaus

Media

Economisch