Social media steeds betrouwbaarder gevonden

05-11-2012 (10:23) - Media

Hoe betrouwbaar vinden consumenten berichtgeving op social media? ING voerde een grootschalig onderzoek uit  onder 1500 consumenten om deze vraag te kunnen beantwoorden. de resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in  “Impact van social media 2012 (#SMING12)”. 
 
De belangrijkste bevindingen van het onderzoek “Impact van social media 2012” hebben we op een rij gezet:
 
55% van consumenten komt minimaal wekelijks in contact met financiële berichten in online media als online nieuwssites en websites van kranten. Via social media als Twitter en Facebook komt 33% van de consumenten tenminste wekelijks in contact met financiële berichten.
 
Berichten op Facebook lijken impact te hebben op de merkbekendheid en –recall van de ING. ING is vooral met advertising en community management actief op Facebook en uit het onderzoek blijkt dat 29% van de consumenten zich berichten over de ING op Facebook kan herinneren. Voor twitter is dit ruim een kwart. Berichten die consumenten onthouden op Facebook  hebben vooral betrekking op reclame / communicatie (41%) en persoonlijke ervaringen (36%). Verder hebben berichten die zijn onthouden vooral een neutraal en positief sentiment (42% en 33%).
 
Daarnaast lijkt Facebook tevens een positieve effect te hebben op merkvoorkeur. Een kwart van de consumenten ziet de keuze voor de ING bevestigt in de berichten die op zij op Facebook hebben onthouden.
 
4 op de 10 consumenten geeft aan berichtgeving op social media betrouwbaar te vinden. Berichten op online nieuwssites en websites van kranten wordt door ruim 60% van de consumenten betrouwbaar gevonden.
 
Vertrouwen in berichtgeving via social media neemt sterk toe onder frequente social media gebruikers. Dagelijkse social media gebruikers vinden financiële berichten op social media betrouwbaar. Dit in tegenstelling tot consumenten die af en toe social media gebruiken en neutraal staan tegenover de betrouwbaarheid van financiële berichten op sites als Facebook en Twitter.
 
Frequente social media gebruikers vinden financiële berichten op social media even betrouwbaar als berichten op online media als online nieuwssites en websites van kranten.
 
Op de man af gevraagd worden berichten op social media niet erg impactvol gevonden door consumenten. Informatieve televisieprogramma’s en kranten worden bijvoorbeeld 4 tot 5 keer zo impactvol gevonden dan social media. 
 
Echter, berichten op social media zetten vaker aan tot een verandering van mening, voorkeur of gedrag. Een kwart van de respondenten gaf in het onderzoek aan dat een bericht in social media hun mening over de ING positief veranderde, ten opzichte van 15% van respondenten die dit zeiden over een bericht op online nieuwssites / websites van kranten.
 
De impact van berichten over de ING in social media is voor dagelijkse social media gebruikers ruim 3,5 keer zo groot als voor consumenten die af en toe social media gebruiken.
 
Daarnaast is er een verband tussen het vertrouwen in berichten over de ING in social media en de impact van die berichten. Op consumenten die berichten over de ING in social media betrouwbaar vinden is de impact ruim 4 keer zo groot.
 
De impact van traditionele media als informatieve TV programma’s en kranten neemt af onder consumenten die dagelijks social media gebruiken. De impact van deze media is onder frequente social media gebruikers bijna 1,5 keer zo klein. Dit effect is onder jongeren nog sterker.
 

 


Bureaus

Marketing

Economisch