Appen met Clara van DEPT over de digitale toekomst van musea

08-06-2023 (14:25) - Appen met

Na de lancering van de 'Ontrafel Van Gogh' app en de website voor het Van Gogh Museum, is DEPT nu ook verantwoordelijk voor de unieke digitalisering van de museumcatalogi. Sjouwen met papierwerk is voor onderzoekers maar ook het brede publiek verleden tijd. Clara Kerkstra werkte mee aan dit project en we appten met haar over de vraag of een museumbezoek in de toekomst nog wel realiteit is. 

Hi Clara, dit is Maartje van Fonk!
Leuk dat ik je even kan spreken over jullie project voor het Van Gogh!
Heb je tijd om even te appen?

Hi Maartje! Aangenaam!
Leuk dat ik mee kan doen
Ik heb vanmiddag nog wat afspraken staan, maar zal mijn best doen om asap te regeren.

Yes, is goed hoor
Hoe vind je het om mee te werken aan de 'digitale revolutie' van het Van Gogh?

Het Van Gogh Museum is ambitieus en wil graag goede en mooie dingen maken. Ik vind het daarom erg leuk om voor ze te werken. De ambitie om dingen te maken die er toe doen hebben we gemeen. Daar komt bij dat ik persoonlijk affiniteit met kunst heb, dat maakt werken voor het Van Gogh Museum extra bijzonder.

Wat is er zo goed aan de catalogi die jullie nu hebben gecreëerd?

We zijn om meerdere redenen trots op dit project. Allereerst hebben we met het gecreëerde (schaalbare) platform de algehele ervaring en toegankelijkheid van metadata van de collectiecatalogi verbeterd, terwijl we de oorspronkelijke flow en structuur van de gedrukte publicaties in ere hebben gehouden.
Hierdoor hebben we een website gecreëerd die het beste van beide werelden combineert: de rijkdom van een gedrukte catalogus wordt in dit project samengebracht met de potentie en interactiviteit van een digitale ervaring.

Daarnaast kan dankzij dit project iedereen overal toegang hebben tot alle catalogi, zonder dat zware boeken gedragen hoeven te worden. Dit is met name prettig voor onderzoekers, maar ook voor het klimaat. Door de catalogi te digitaliseren, is de noodzaak voor drukwerk verdwenen en is het papierverbruik verminderd.

Mooi! Denk je dat dit nog verder zal ontwikkelen in de toekomst?

Bedoel je dit project?

Moeten we binnenkort nog wel naar het museum om het bijzondere van kunst te ervaren? (:
Ja, en jullie projecten als DEPT voor digitaliseren van musea

Haha absoluut! Het is geweldig dat technologieën zoals Micrio (het ultraresolutie storytelling platform van Q42) kunst zowel letterlijk als figuurlijk dichtbij brengen. Dit draagt enorm bij aan de algemene toegankelijkheid van kunst. Dit project is echter specifiek ontwikkeld om de ervaring te verrijken en de kennis over de werken van Van Gogh te verdiepen.

Zeker weten! Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, bijvoorbeeld op het gebied van AI. Het is essentieel voor de kunstwereld om nieuwsgierig te blijven en te onderzoeken wat deze ontwikkelingen potentieel kunnen betekenen. Bij DEPT zitten we bovenop deze ontwikkelingen en denken graag mee over de impact ervan op de kunstwereld en daarbuiten.

Heb je zo genoeg? Ik moet zo mijn kinderen halen (:

Yes, zeker!
Ik ben benieuwd wat we nog meer kunnen gaan verwachten!

Top!

Thanks voor je tijd en reacties, ik zal even een appje sturen als hij live gaat

Graag gedaan!