Mediabestedingen blijven dalen
11-10-2012 (00:00) - Media
Er is nog geen licht aan het einde van de tunnel afgaande op de nieuwe cijfers gericht op de netto mediabestedingen in Nederland. Deze zijn in het eerste halfjaar van 2012 licht gedaald met 1,2% tot 1,93 miljard euro. Vrijwel alle mediumtypen zagen de advertentie-inkomsten afnemen, alleen internet en out of home lieten een flinke plus zien. Dit blijkt uit het Halfjaarrapport Netto Mediabestedingen 2012 dat Nielsen binnenkort publiceert.
Belangrijkste reden voor de daling is de aanhoudende laagconjunctuur waarin Nederland zich bevindt. De schuldencrisis hangt nog steeds als een donkere wolk boven de economie. Zowel het consumenten- als het producentenvertrouwen zijn onveranderd laag. Door de economische onzekerheid houden veel bedrijven de hand op de knip, wat ook gevolgen heeft voor de mediabudgetten.
Het enige mediumtype dat geen last lijkt te hebben van de crisis is internet, dat de mediabestedingen in de eerste zes maanden van 2012 met dubbele cijfers zag groeien: 14,3%. Dat was vooral te danken aan Search met een groei van meer dan 20%, hoewel ook Display (6,9%) en Classifieds, Directories en Listings (8,2%) een stijging lieten zien. Andere groeier was out of home met een plus van bijna 8%.
Televisie zag de netto mediabestedingen in het eerste halfjaar van 2012 dalen met 3,5%. De economische omstandigheden lieten zich ook bij dit mediumtype voelen. Televisie is doorgaans een van de laatste mediumtypen die last hebben van verslechterde economische omstandigheden. Een zomer vol grote sportevenementen heeft de daling niet tegen kunnen houden, hoewel een deel van die tournooien plaatsvond na afloop van het eerste halfjaar. De andere audiovisuele media, radio en bioscoop, zagen de netto mediabestedingen in de eerste zes maanden van 2012 met 5% dalen.
De grootste daling van de mediabestedigen vond plaats bij de printmedia. Telegraaf Media Groep en Wegener berichtten eerder al over tegenvallende advertentie-inkomsten uit hun print activiteiten. De bestedingen aan dagbladen daalden dan ook met bijna 12%. Bij publiekstijdschriften namen de bestedingen ook af, maar de daling van 0,6% is gegeven de marktomstandigheden en de ontwikkeling in de afgelopen jaren een redelijk resultaat.
Nielsen